E-mail Επικοινωνίας: info@asfalieskokkinos.gr

Εξελιξη Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς

Οι ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα που λειτουργούσαν κατά την έναρξη του έτους 2004, ανέρχονταν σε αριθμό 71, ενώ τα εγκατεστημένα  υποκαταστήματα στην Ελλάδα ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα εκτός Ελλάδος  σε 33.

1.1.      ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1.1.1 Κατά τη διάρκεια του έτους 2004   
Δόθηκε άδεια λειτουργίας στην ασφαλιστική εταιρία
ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
1.1.2. ανακλήθηκε η  άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης
« ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΖΩΗΣ»
1.1.3 άλλαξαν επωνυμία οι εταιρείες  «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΖΗΜΙΩΝ» σε «ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΓΑ» και Η Εταιρεία  «ΦΟΙΝΙΞ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ»  σε «EULER HERMES EMPORIKIΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΕ»
1.1.4       Μεταβίβασε το χαρτοφυλάκιο της  η ασφαλιστική εταιρία ΑΜΥΝΑ
ΑΕ στην ασφαλιστική εταιρία ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ.

Επομένως τέλος του 2004 λειτουργούσαν 71 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα.

1.2.      ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ – ΜΕΛΗ Ε.Ε, Ε.Ο.Χ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ.

Κατά την διάρκεια  του έτους 2004
¨      Ουδεμία μεταβολή επήλθε

Επομένως τέλος του 2004 έχουμε εγκατεστημένα στην Ελλάδα 33 υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα εκτός Ελλάδος.
Στοιχεία οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2004 απεικονίζονται στο Δελτίο για 15 υποκαταστήματα.
Στοιχεία δεν υπέβαλαν 18 υποκαταστήματα εκ των οποίων τα (11) κατωτέρω δεν πραγματοποιούν ασφαλιστικές εργασίες.
¨      LA NATIONALE
¨      ASSITALIA
¨      AVON
¨      AXA PROVINCIAL
¨      THE BRITISH AND FOREIGN MARINE
¨      HAMBOURG MANNHEIMER
¨      COMPAGNIE D’ ASS. NAT. SUISSE
¨      IMPERIO
¨      PEARL ASSURANCE P.L.C.
¨      ROYAL EXCHANGE
¨      CITI LIFE
Τα 33 υποκαταστήματα έχουν έδρα ως ακολούθως: δεκατρία (13) το Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε (5) τη Γερμανία, τρία (3) το Βέλγιο, ένα (1) τη Δανία, δύο (2) τις Η.Π.Α., δύο (2)την Ιταλία, δύο (2) την Κύπρο, ένα (1) τη Γαλλία, ένα (1) την Ελβετία, ένα (1) την Ισπανία, ένα (1) την Πορτογαλλία και ένα (1) τις Φιλιππίνες.
Επίσης, εκ των 33 υποκαταστημάτων τα τέσσερα (4) είναι Ασφαλίσεων Ζωής, και τα είκοσι εννέα  (29) Ασφαλίσεων Ζημιών.

1.3.           ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1.4.            
Κατά το έτος 2004 κοινοποιήθηκαν στην Υπηρεσία μας σαράντα   (40) αιτήσεις  ασφαλιστικών επιχειρήσεων των κρατών μελών  της Ε.Ε. από τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές της έδρας των εταιριών, για τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα με το καθεστώς της Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών. Από τις ανακοινώσεις αυτές τέσσερις (6) αφορούν κλάδους Ασφαλίσεων  Ζωής, και οι υπόλοιπες σε  κλάδους   ασφαλίσεων κατά Ζημιών.

 

 

Ανακληση Αδειων και Ασφαλιστικο Ξεκαθαρισμα

Μέσα στον Ιούνιο θα οριστικοποιήσει η Εποπτική Αρχή για την Ιδιωτική Ασφάλιση (ΕπΕΙΑ) τις αποφάσεις της για τις ασφαλιστικές εταιρίες που παρουσιάζουν οικονομικά ανοίγματα. Οι αποφάσεις αυτές θα αφορούν την ανάκληση των αδειών λειτουργίας σε κάποιες από αυτές , όπου η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη , ενώ κάποιες άλλες θα υποστούν το μέτρο της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε ασφαλιστική τοποθέτηση, καθώς και  οικονομικά πρόστιμα, προκειμένου να υποχρεωθούν στην συμμόρφωση τους σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τα περιθώρια φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών.

 

Η «ώρα της κρίσης» για τις ασφαλιστικές εταιρείες
Το συνολικό «άνοιγμα» με τους πρώτους υπολογισμούς, από την ΕΠΕΙΑ, ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ 

Η επομένη των ευρωεκλογών φέρει προ των ευθυνών τους τόσο την Εποπτική Αρχή της ασφαλιστικής αγοράς όσο και τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες θα κληθούν να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των αποθεματικών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Πέμπτη στο διοικητικό της συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) στο διοικητικό της συμβούλιο θα αρχίσει να ξετυλίγει το «κουβάρι» της αγοράς και να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτές που δεν θα μπορέσουν να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις. Την ίδια ώρα μαίνεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών, οι οποίες ανάλογα την πλευρά που βρίσκονται πιέζουν για λιγότερη ή περισσότερη αυστηρότητα.
Η ΕΠΕΙΑ, επίσης, έχει να κερδίσει ένα ακόμη σημαντικό «στοίχημα» και να αποδείξει πως διαθέτει την αποφασιστικότητα, ώστε να επαναφέρει την ασφαλιστική αγορά στο ορθό δρόμο, με ίδιο κριτήριο προς όλους και όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να σημειωθεί ότι προ καιρού ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου είχε ταχθεί υπέρ της άμεσης κάθαρσης στον κλάδο.
Εταιρείες
Βέβαια, μέχρι στιγμής, η κάθαρση που επιχειρείται φέρει ένα όνομα, αυτό της Ασπίς Πρόνοια, καθώς και συνδεδεμένων της εταιρειών. Αν και επισήμως η Ασπίς δηλώνει πως θα συμμορφωθεί απόλυτα με τα όσα επιτάσσει η ΕΠΕΙΑ, ωστόσο εκφράζεται και πικρία διότι πάνω της εξαντλείται όλη η αυστηρότητα της Εποπτικής Αρχής, ενώ κάποιες άλλες εταιρείες μένουν στο απυρόβλητο επί του παρόντος.
Κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΕΙΑ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως προνομιακή μεταχείριση για οποιαδήποτε εταιρεία και όλες θα κριθούν με τα ίδια κριτήρια». Το ίδιο στέλεχος δηλώνει ότι αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές το παράδειγμα των δύο Ασπίδων θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα εκφράζεται η βεβαιότητα ότι κάποιες από τις εταιρείες που θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΕΠΕΙΑ θα κατορθώσουν τελικά να επιβιώσουν, ενώ για κάποιες άλλες τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Το συνολικό «άνοιγμα» με τους πρώτους υπολογισμούς, από την ΕΠΕΙΑ, ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.
Πάντως, η ΕΠΕΙΑ θα πρέπει να μπορέσει μέσα σε αυτό τον κυκεώνα να βρει την «χρυσή τομή» ανάμεσα στις ελληνικές και τις ξένες επιχειρήσεις που λειτουργούν εν Ελλάδι. Οι πρώτες είχαν την «πολυτέλεια» να δεχθούν ενέσεις ρευστότητας από τις μητρικές τους εταιρείες που έκαναν χρήση των «εθνικών τους πακέτων», ενώ αντίθετα οι ελληνικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός «πακέτου». Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που δημιουργείται οι ξένες επιχειρήσεις πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξυγίανση της αγοράς, που αν γίνει και μάλιστα άμεσα, μεταξύ των «θυμάτων» της θα είναι πολλές αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις.